Site çalışanları olarak "Seka"lılar köşemizde ilk olarak Mehmet Ali Demircioğlu'nu tanıtmaya karar vermiş bulunuyoruz. Sonrasında da diğer "Seka"lılarla yayınlarımız sürecektir. Grubumuza destek veren ve Mehmet Ali Beyi iyi tanıyan bir Seka kökenli abimizin ağzından kaleme alıyoruz yazımızı.
2000'li yılların hemen öncesine kadar Seka'da çalışanların çoğu ismini duymuştur, Mehmet Ali Bey'in adını. Kastamonu Seka Müessesesinin son fabrika müdürü olarak da bilinmektedir. Kastamonu Seka Müessesine kuruluşundan itibaren en uzun süreli emeği geçen kişidir de diyebilirim.
Hayatı tam bir başarı hikayesi.
1953 yılında Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Ayvalı köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okuduktan sonra, ortaokula Kastamonu'da devam etti ve devlet parasız yatılı okulları sınavını kazandıktan sonra liseyi Kayseri'de okudu.
Lise sonrası iki yıl ara verdi. Üniversite öncesinde, Kastamonu Şeker Fabrikası ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde elektrik teknisyeni olarak çalıştı. İdeallerinin peşinde giderek, Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazandı ve 1979 yılında mezun oldu.
Seka ile yolları Makine Mühendisliği kadrosu 1980 yılında yine Kastamonu'da kesişti. Sigara kağıdı üretimi için 1976 yılında kurulmuş olan olan Seka Kastamonu Müessesesinde montaj mühendisi olarak başladığı görevine, 1984 yılında üretime geçilmesi ile birlikte İşletme Mühendisi olarak devam etti. 1990 yılında İşletme Şefi, 1993 yılında Selüloz ve Kağıt Fabrikası Kısım Müdürü görevlerinde bulundu ve 1998 yılında Müessesenin Teknik Müdürlüğü görevine getirildi. 2001 yılında Seka Kastamonu Müessesesinin son fabrika müdürlüğü görevine atandı.
Müessesenin özelleştirilmesi sonrası tayinini DSİ Bölge Müdürlüğü'ne istedi. Ancak, tecrübe kazandığı kağıt üretim sektörüne iki ay sonra geri dönüş yaparak, Meteksan firmasının Ankara'daki kağıt fabrikasında beş yıl görev yaptı.
Sonrasında Vezirköprü'de kurulmakta olan kağıt fabrikasında, Fabrika Müdürü olarak çalışma hayatına devam etti.
İzmit'te kurulmakta olan Eka Kağıt Fabrikasına geçerek tesisin kurulum aşamasına katıldı ve Fabrika Müdürlüğü görevinde bulundu.
Rahatsızlığı nedeniyle 2013 yılında Kastamonu'ya dönüş yaparak, emeklilik hayatına başladı.
Selim adında bir oğlu ve Nurcan adında bir kız evladı olan sektördeki değerli büyüğümüz, 21.01.2018 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.
Yukarıda kağıt sektöründe geçen bir çalışma ömrünün kronolojik sırasını tanımladık; ancak mücadelesini, kararlılığını, alçak gönüllüğünü ve çalışma azmini birlikte çalışanlar çok iyi bilir.
-Çiftçi çocuğu olarak dünyaya geldiği köyünden okuma uğruna Kastamonu'ya gitmek için önce bisikleti ile Şeker Fabrikası servislerine yetişmesi ve yetiştiği servislerle okuluna ulaşma amacıyla verdiği çaba,
-Okumak için ara verdiği dönemde teknisyen olarak çalışıp geçimini sağlarken Üniversiteyi kazanması,
-Kağıt fabrikası üretiminin iki katına çıkarıldığı ve kalitesinin artırılarak yabancı sigara kağıdının ithalini engelleyen bir iyileştirme çalışmasında doğrularının her zaman arkasında durması,
-Bulunduğu her makamda çalışanlarına sahip çıkması (ki şu anda hayatta olan çalışanları da çok iyi hatırlar; yılın her son günü kağıt makinesi vardiyalarının her birine, ödemelerini tamamen kendi üstlendiği birer tepsi baklava ve meşrubat kolilerini çalışma mahallindeki yedikleri yemekleri sonrası ikramı),
-İşletme arızlarında ceket ve kravatını çıkartarak her zaman çalışanlarına katkıda bulunması,
-İşletmede çalışma saatlerinin mühendisler için 17:00'da bitmediği kültürünü aşılaması,
yaşamı içine gizlenmiş detayları idi.
Eski "Seka"lılar köşemizde örnek kişiliği ile unutulmazlar arasına girmiştir.
0 Yorum