Kasad'ın 30.Mart.2022 tarihinde gerçekleştirilen yüz yüze toplantıya toplantına misafir olarak katılan Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş. Genel Müdürü Haşim Işık, hazırlıklarına başladıkları FBB karton makinesi yatırımı ile ilgili bilgiler sunmuştur.
Altı aylık sürede detaylarının kesinleştirdikten sonra 30-36 ay içinde fabrikanın üretime geçmesini bekledikleri FBB üretecek karton fabrikasının, BCTMP selüloz üretim ünitesi, kağıt makinesi, bobin kesme ve depolama kısımlarından oluşacağını, kendi enerjisini üreteceği ve hamsu su hazırlama ve atıksu arıtma tesislerini de içereceğini belirtmiştir. İlave olarak, fabrikanın kurulu kapasitesinin 500.000 ton karton üretimi olacağı ve toplamda 800 milyon Dolara mal olacağı açıklanmıştır.
Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.nin çatısı altında 35 yılı aşkın bir süredir faaliyette bulunan Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş.'nin kağıt üreticisi olmasa da satıcısı olarak sektörün içinde yer aldığını bilmekteyiz. Doğan Grubu 1998 yılında, Güney Kore'de kağıt üreticisi olan bir firma ile zamanına göre büyük kapasiteli olarak değerlendirilebilecek bir Kuşeli Karton Üretimine girmek üzere çalışmalar başlatmış; ancak yatırım gerçekleşmemişti.
Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş.'nin.'nin üretimini hedeflediği FBB(Folding Box Board) kartonların yapısı, iç ve dış yüzeyleri beyazlatılmış selülozdan oluşurken iç katmanda sertlik(stifness) değerini yükseltmek için termo mekanik selüloz kullanılan en az üç katmandan oluşmaktadır. Ana katmanları oluşturan selüloz yapısı üzerine ön ve arka yüz üzerine kuşe kaplama(GC1) uygulanmaktadır. Arka yüzeye kuşe kaplaması uygulanmadığı FBB kartonlar da(GC2) mevcuttur. Dolayısıyla, yatırımı düşünülen karton makinesinde üretim esnasında alt ve üst katlarda kullanılacak beyazlatılmış selülozun yurtdışından temin edileceği ve orta katta kullanılacak BCTMP(Beyazlatılmış Kimyasal Termo Mekaniksel Selüloz) hammaddenin ise tesiste üretileceği anlaşılmaktadır. FBB için ana kullanım alanları, ilaç ve parfümeri ürünleri ambalajları, soğuk ve dondurulmuş zincirde yer alan gıdaların ambalajı, diğer kuru gıda ambalajları, sigara ambalajları gibi ambalajlamayı içine almaktadır.
Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş.'nin yatırım ile ilgili açıklamasından çok profesyonel bir yaklaşım ile yatırım hazırlıklarını yaptığı görülmektedir. Firmanın uzun süreli olarak kağıt satış yapılanması içinde olması nedeniyle, iç pazardaki veriler ve Avrupa pazarlarındaki talep miktarlarını dikkate alarak, yatırımına ait üretim türünü tek bir ürün türü ve FBB olarak seçtiğini ve kurulu kapasitesini belirlediğini düşünmekteyiz. Firmanın belirlediği üretim türünü ve Pazar taleplerini dikkate alarak 6 aylık bir ön çalışma ve karton makinesi tedarikçileri ile ön görüşmeleri sonrası yatırım detaylarını netleştireceği ön gördüğü anlaşılmaktadır. Zira, halihazırda Türkiye'de şu anda belirtilen FBB üretimini yapan bir tesis de mevcut değildir. Kurulu kapasitesinin 500.000 ton/yıl ve 800 Milyon Dolara mal olacağının açıklanması da yatırımın yeni bir makine ve üst seviye karton makinesi tedarikçileri ile çalışılacağını öne çıkarmaktadır. Firma yetkilisinin hamsu arıtma ve atıksu arıtma tesislerini de yatırım kalemleri içinde göstermesi, ileriki yıllarda olabilecek su tüketiminde muhtemel sınırlamalar ve üretim esnasında ve özelikler BCTMP selüloz üretimi esnasında oluşacak atık suyun arıtma gereksinimlerini dikkate aldığını göstermektedir. Son olarak, kendi enerjisini üretecek olması ile de yatırım kalemlerine Türbinin de dahil edildiği ve kağıt üretiminde kullanılması zorunlu olan buharın Türbinden geçirilerek tüketimi ile enerji kullanımında da verimlilik ön görüldüğü anlaşılmaktadır. Yatırımının doğru bir yaklaşım ile kurgulandığını düşündüğümüzü bir kez daha belirtmek isteriz.
Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik A.Ş.'nin Türkiye Kağıt Sektörüne yapacağı katkı için sitemiz Kağıt Üreticileri olarak şimdiden teşekkür ediyoruz.
0 Yorum