Endüstriyel tesislerin çoğu üretim teknolojilerinde gerekli olan suyu, su kaynaklarından alır, kullanır ve kirlenen suyu arıttıktan sonra alıcı ortamda deşarj eder.
Tesise yakın bölgelerde çevrenin ve yaşayan halkın kirlenen sudan etkilenmemesi için devletler tarafından sınırlayıcı kriterler içeren yönetmelikler oluşturulmaktadır. Devletler, uygulamaya koydukları bu yönetmelikler dahilinde kirliliği önlemek için kontrol ve takip prosedürleri oluşturmaktadır.
Yönetmeliklerde yer alan Atıksu Deşarj Kriterleri, tesislerin atıksu arıtma tesisleri çıkışında ve göl, akarsu, kıyı ve deniz suları gibi karıştığı alıcı ortam öncesinde sınır noktası olan deşarj yeri dikkate alınarak, sektörel bazda belirlenmektedir.
Deşarj kriterlerinde kirliliğin ana iki göstergesi olarak, Kimyasal Oksijen İhtiyacı(KOİ) ve Biyolojik Oksijen İhtiyacı(BOİ) öne çıkmaktadır. Ancak, KOİ laboratuvar değerlerine daha kısa sürede ulaşıldığı için, KOİ değerleri ana deşarj kriteri olarak benimsenmiştir. KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı) esas olarak su numunesindeki güçlü oksidanlar, özellikle organik maddeler tarafından oksitlenebilen maddelerden meydana gelir. Bu maddelerin oksidasyonu, sudaki çözünmüş oksijeni tüketir ve bu da kimyasal oksijen ihtiyacı doğurur. KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı), su kütlelerindeki organik kirlilik derecesini ölçmek için önemli bir göstergedir. Aşırı içeriğin alıcı ortam suyu kalitesi üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır.‌ KOİ laboratuvar analizi ile ölçümü, indirgeyici maddeler (esas olarak organik madde) belirli koşullar altında 1 litre suda oksitlenip ayrıştığında tüketilen oksidan miktarına dayanmaktadır. Bu nedenle, KOİ laboratuvar analiz sonucu mg/l birimi ile gösterilir.
Ülkemizdeki Yönetmeliklerde yer alan deşarj kriterlerinde KOİ değeri mg/l olarak yer almaktadır. Oysa, arıtmadan deşarj edilen gerçek KOİ yükü, (kg KOİ)/gün birimi ile tanımlanan değerdir. Bu değer, bir günde alıcı ortama verilen kirliliği kg olarak tanımlar ve deşarj noktasındaki KOİ parametresinin mg/l birimi olan laboratuvar değerinin, yine deşarj noktasındaki debi ile çarpımı sonucunda belirlenir.
KOİ değerinin mg/l olarak kullanılması her ne kadar deşarj kontrolü için bir kıstas olsa da, girdi olarak kaynağından daha fazla su kullanımına teşvik imkanı sağlayabilmektedir. Fazla su kullanımı ile KOİ miktarının seyreltilmesine olanak sağlayacağından, mg/l KOİ değerinin düşük çıkmasına da imkan verecektir.

Özetle, deşarj kriterlerinde yer alan KOİ değerinin (mg KOİ)/l ya da (kg KOİ)/gün olarak yer alması farkı değerlendirilmeli ve kirlilik kontrolü için hangi birimdeki KOİ değerinin çevre kirliliği konusunda etkin olduğu gözden geçirilmelidir diye düşünülmektedir.
Zira Atıksu Arıtma Tesislerinin tasarım ve boyutlandırılması (kg KOİ)/gün, (kg BOİ)/gün ve m3/gün debi verileri dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu nedenle (kg KOİ)/gün, (kg BOİ)/gün ve m3/gün gibi deşarj kriterleri kullanımının daha doğru olabileceği kanaatine varılmaktadır.